Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Welzijn bij vleesaankoop niet ‘on top of mind’

24-10-2016

Consumenten kiezen hun vlees vooral op de prijs-kwaliteit verhouding. De meeste mensen kijken vooral naar de kleur, de hoeveelheid in grammen en de houdbaarheid en bedenken wat je ermee kan doen en hoe je het thuis (voor het gezin) lekker of makkelijk kan bereiden. Dat zegt woordvoerder Van de Riet van Vlees.nl in de veelbesproken documentaire Vleesverlangen van Marijn Frank.

Volgens Van de Riet is het voor aanbieders en producenten van vlees zeker belangrijk om duidelijk te maken dat het met het dierenwelzijn in Nederland wel goed zit. Maar het dilemma is dan steeds, dat je de vlees kopende consument er te pas en te onpas aan helpt herinneren, dat het vlees van dieren wordt gemaakt. Dat is en blijft volgens Van de Riet voor velen bij het boodschappen doen, bij het gezellig koken of onder het eten zelf vaak een wat ongemakkelijke of zelfs onwelkome boodschap.

In de documentaire gaat Marijn Frank (bekend van de Keuringsdienst van Waarde) als jonge moeder op zoek naar haar niet te bedwingen behoefte aan vlees. Ze zoekt antwoorden op de vraag of ze het voor zichzelf kan verantwoorden om haar kleine dochtertje vlees te geven. Ze gaat in therapie, voert tal van gesprekken (onder meer met Vlees.nl) en loopt stage bij een (kleine) slachter. Daar wil ze als zelfbenoemde ‘vleesjunk’ onder ogen zien wat de slacht (en het uitsnijden) van een rund met zich meebrengt, wat het met je doet om het eventueel zelf te doen…

Na een première op het filmfestival in Amsterdam, een rondgang langs diverse filmhuizen en op het filmfestival van Berlijn, is Vleesverlangen inmiddels (2x) uitgezonden bij de NPO.

Vlees.nl

Het platform Vlees.nl wil de wereld van de vleesconsumptie juist wel in verbinding brengen met die van de productie: voor iedereen die gewoon wat meer wil weten. Zo biedt het platform service informatie over het bewaren en bereiden van vlees en ook honderden vleesrecepten, maar daarnaast ook tientallen themadossiers met tal van achtergrondinformatie over het houden van dieren en de productie van vlees. De slacht zelf komt (net even) niet in beeld…

Dé van de Riet
Dé van de Riet

Dé van de Riet is van januari 2010 tot januari 2020 werkzaam geweest als communicatie- en webmanager van Vlees.nl.
Hij trad ook op als woordvoerder van dit interactieve, cross-mediale communicatieplatform.

Overzicht van Dé van de Riet

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}