Op 9 oktober is het Nationale Krokettendag!
Kroketten; ze bestaan waarschijnlijk al ruim drie eeuwen. Gevuld met vlees was het ooit een chic tussengerecht (croquet) aan het hof van de Franse koning Lodewijk XIV. Zo’n honderd jaar later rond 1850, was de kroket ook aan het hof van de Nederlandse koning Willem I te vinden.
Werden de eerste ‘koninklijke’ kroketten volledig gevuld met vlees, in latere tijden werden ze gemaakt om blokjes gegaard vlees of draadjesvlees te verwerken. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd de kroket vooral een tussendoortje, door de opkomst van cafetaria’s en snackbars.
Tegenwoordig is de kroket niet alleen te vinden in de snackbar, maar ook huisgemaakt, in hippe restaurants of als ‘fingerfood’. In het jasje van de kroket past alles: een vulling van vlees, ragout, aardappel, kaas, kip, vis, garnalen of groente.
Zelf maken
Zelf kroketten maken is even wat werk, maar als ze klaar zijn heb je wel wat speciaals!
De kroket
- Is een rolvormige lekkernij met een krokante korst en een zachte vulling van ragout
- Bestaat al ruim 300 jaar
- Werd van oudsher gefrituurd in reuzel (varkensvet) en later in olie
- Is tegenwoordig ook als oven- of airfryer-variant beschikbaar
- Telt ongefrituurd 190 calorieën
Wist je dat …
…. We gemiddeld per persoon bijna 20 kroketten per jaar eten in Nederland
…. Nederlanders samen ruim 300 miljoen kroketten per jaar eten
…. Mosterd extra voedingsstoffen levert bij je kroket!
Recept