Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

De ham van oma

22-09-2017

Vorige keer schreef ik een verhaal over eten uit grootmoeders tijd. Als voedingskundige kijk ik vaak alleen naar de voedingsstoffen in ons eten, maar eten is ook emotie, herinneringen, gezelligheid, familie en vrienden. Zo dwaalden mijn gedachten tijdens het schrijven af naar mijn eigen oma en werd ik opeens overvallen door een gevoel van heimwee. Heimwee naar de ham van mijn oma.

Mijn oma woonde in een klein, Limburgse dorpje. Ze zorgde altijd voor haar twee vrijgezelle broers die ooit keuterboertjes waren. Ze woonden op een mooie hoeve, met zo’n typische binnenplaats die omgeven was door stallen en schuren. Boeren deden ze allang niet meer, en de dorsvlegel en de zeis hingen ter decoratie ergens aan een muur. Behalve één stalletje, dat was nog in gebruik. Daar woonde ‘koesj’, het varken.

Het varken had een mooi leven daar, maar eindigde toch als – onder meer – rauwe, droge ham. Maar voor het zover was, was er eerst een enorme bedrijvigheid op de binnenplaats: oma roerend in een grote pan om balkenbrij te maken, de slager die aan het uitbenen was, mijn tante die worst maakte en mijn moeder die alles inpakte zodat het de vriezer in kon. En natuurlijk de oudooms die de ham pekelden en vervolgens in een jute zak aan de zolder hingen om te drogen. De ‘ham van oma’.

De meeste rauwe hammen die je hier in Nederland koopt, zijn gerookt. Ook lekker, maar ik hou meer van die pure, gedroogde hammen. In Zuid-Europa vind je ze nog wel. Maar zouden ze daar nog gemaakt worden op een kleine boerderij met mooie binnenplaats? Of met een houten bankje in de keuken waar Conchita, samen met haar oma zelfgebakken brood met ham eet?

Het voelt goed om ook zo naar eten te kijken en herinneringen op te halen. En tegelijk vraag ik me af hoe mijn kinderen daar later op terugkijken. Hebben zij ook zulke mooie en fijne herinneringen aan eten? Door alle sportactiviteiten, drukke banen en sociale verplichtingen eten we steeds minder samen en hebben we minder tijd om te koken. Maar als het even kan, neem ik er uitgebreid de tijd voor. Ik wil ook ‘eet-herinneringen’ maken met mijn kinderen,  al zal ik mij die ham niet zo snel gaan maken. Maar ik wil niet die moeder zijn, die het alleen maar had over de voedingsstoffen in het eten. Nee, ik wil dat mijn kinderen later ook kunnen zeggen: ‘Ik heb heimwee naar het stoofvlees van mijn moeder’.

Marianne Smeets
Marianne Smeets

Marianne Smeets-Peeters is een Voedingswetenschapper met passie voor communicatie. Haar focus ligt op het snijvlak van voeding, gezondheid en communicatie. Bij Marianne ben je aan het juiste adres voor een heldere, wetenschappelijk onderbouwde teksten over voeding en gezondheid.

Overzicht van Marianne Smeets

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}