Vaak ligt er op nieuwjaarsdag nog een grote berg oliebollen die ‘over’ zijn van de avond ervoor. Herkenbaar? Op oudjaarsavond zit je tegen borreltijd eigenlijk niet te wachten op een zoete hap. Ga je zelf toch al oliebollen bakken voor Oud & Nieuw, maak dan een deel van je oliebollen hartig en varieer met grootte en vorm!
Hartig combineert nog altijd het best met een wijntje, bier of champagne….
Deze 7 leuke online recepten vonden we voor je!
Hartige Lorraine oliebol op Zoetrecepten.nl
Zalmoliebollen op 24kitchen.nl
Hartige ham-kaas oliebollen Allerhande.nl
Oosterse borrelbollen op Laurasbakery.nl
Chorizobollen op Chefkokkie.nl
Gehaktoliebollen op Paradijsje.nl
Italiaanse oliebollen op Keukenliefde.nl
Tips
- Maak je zoet én hartig, bak dan de hartige oliebollen als laatste. Zo houd je de smaakverschillen tussen zoet en hartig zuiver.
- Gebruik voor het bakken geen frituurvet maar een neutrale olie, zoals zonnebloemolie, arachide olie of slaolie.
- Het is belangrijk dat de olie goed op temperatuur is en blijft (180 °C).
- Gooi niet alle oliebollen ineens in de pan om te frituren, maar in porties. De olie koelt anders af waardoor de bollen teveel vet opnemen.
- Gebruik een ijslepel om de oliebollen te vormen of twee gewone lepels. Als je de lepel voor gebruik even in de hete olie doopt, blijft het beslag niet aan de lepel plakken!
- Zoete oliebollen kun je tot een dag of 4 goedhouden buiten de koelkast. Hartige oliebollen met vis of vlees zijn bederfelijker. Zet ze niet allemaal de hele avond/nacht op tafel maar serveer ze in porties. Even opwarmen en klaar! Bewaar ze daarna maximaal nog een dag in het koelvak.
- Opwarmen in oven of airfryer zorgt voor een knapperig korstje.