Blue Monday, de derde maandag van januari. Het schijnt de meest deprimerende dag van het jaar te zijn. Maar is dat echt zo? Volgens de Britse professor Jackson (Universiteit van Birmingham) is er geen geloofwaardig onderzoek dat bewijst dat Blue Monday depressiever zou zijn dan welke dag dan ook.
In bijvoorbeeld ziekteverlofcijfers of sterftecijfers is op de derde maandag van januari geen verschil met andere dagen in die maand. Er bestaat wel zoiets als de ‘winterblues’ (na de kerstvakantie volgen nog lang donkere en koude dagen), maar dat kan onmogelijk als een soort ‘acute’ depressie worden vastgepind op één dag. Blue Monday is vooral een uit de hand gelopen PR-stunt, aldus de professor, bedoeld om mensen te verleiden tot een (zon) vakantie in de koude wintermaanden.
De enige reden dat Blue Monday depressiever lijkt dan andere dagen is omdat de media ons continu vertellen dat het zo is. Daardoor wordt het misschien een ‘selffulfilling prophecy’, maar we moeten wel weten dat het geen wetenschappelijk feit is, stelt Jackson.
Winterdepressie
Het weer is meestal niet al te best in deze periode van het jaar. We krijgen al maanden weinig zonlicht, wat slecht is slecht voor je vitamine D aanmaak. De feestdagen zijn voorbij en de lente nog ver weg. Even niets om naar uit te kijken. Heb je goede voornemens gemaakt dan kun je zo rond deze tijd een platform bereiken of een dip krijgen. Vervolgens gaan er in de wintertijd ook nog eens allerlei virussen rond. En heb je iets onder de leden, dan voel je je vaak al wat ‘down’ voor de griep of verkoudheid is doorgebroken. Maar er is meer….
Heeft voeding iets te maken met depressieve gevoelens?
Heel precies weten we het nog niet, maar er lijken volgens de wetenschap soms verbanden te zijn. Verschillende B-vitamines staan erom bekend dat ze van invloed zijn op het mentale welbevinden. En vitamine D werkt in op bepaalde stoffen in de hersenen die de stemming beïnvloeden, zoals dopamine en serotonine. Serotine maakt je lichaam aan uit aminozuren, (die weer in de eiwitten zitten die je eet). Anderen voedingsdeskundigen stellen dat ongezond eten zorgt voor meer ontstekingsstoffen in het bloed, wat de kans op depressie verhoogt.
Wat in elk geval geen kwaad kan: gezond en gevarieerd eten. Maar daarmee helpen we je van deze Blue Monday niet meteen af.
Daarom een paar tips voor een dip-dag in het algemeen:
- Leg je focus op iets anders en doe dingen waar je blij van wordt.
- Trakteer jezelf op smaakvol en gezond eten.
- Neem een snippermiddag en duik de keuken in om heerlijke huisgemaakte gerechten te kokkerellen. Even lekker bezig zijn in je warme keuken vol heerlijke geuren en alles vergeten kan heilzaam zijn. https://www.vlees.nl/recept/huisgemaakte-blinde-vink/
- Maak een wandeling. Weer of geen weer, je kunt er enorm van opfrissen.
- Tot slot: herinner jezelf eraan dat de dip tijdelijk is. Met elke dag die verstrijkt zijn we een stap dichter bij de lente!
https://www.vlees.nl/recept/huisgemaakte-blinde-vink/