Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Dag Blue Monday!

16-01-2023

Blue Monday, de derde maandag van januari. Het schijnt de meest deprimerende dag van het jaar te zijn. Maar is dat echt zo? Volgens de Britse professor Jackson (Universiteit van Birmingham) is er geen geloofwaardig onderzoek dat bewijst dat Blue Monday depressiever zou zijn dan welke dag dan ook.

In bijvoorbeeld ziekteverlofcijfers of sterftecijfers is op de derde maandag van januari geen verschil met andere dagen in die maand. Er bestaat wel zoiets als de ‘winterblues’ (na de kerstvakantie volgen nog lang donkere en koude dagen), maar dat kan onmogelijk als een soort ‘acute’ depressie worden vastgepind op één dag. Blue Monday is vooral een uit de hand gelopen PR-stunt, aldus de professor, bedoeld om mensen te verleiden tot een (zon) vakantie in de koude wintermaanden.

De enige reden dat Blue Monday depressiever lijkt dan andere dagen is omdat de media ons continu vertellen dat het zo is. Daardoor wordt het misschien een ‘selffulfilling prophecy’, maar we moeten wel weten dat het geen wetenschappelijk feit is, stelt Jackson.

Winterdepressie

Het weer is meestal niet al te best in deze periode van het jaar. We krijgen al maanden weinig zonlicht, wat slecht is slecht voor je vitamine D aanmaak. De feestdagen zijn voorbij en de lente nog ver weg. Even niets om naar uit te kijken. Heb je goede voornemens gemaakt dan kun je zo rond deze tijd een platform bereiken of een dip krijgen. Vervolgens gaan er in de wintertijd ook nog eens allerlei virussen rond. En heb je iets onder de leden, dan voel je je vaak al wat ‘down’ voor de griep of verkoudheid is doorgebroken. Maar er is meer….

Heeft voeding iets te maken met depressieve gevoelens?

Heel precies weten we het nog niet, maar er lijken volgens de wetenschap soms verbanden te zijn. Verschillende B-vitamines staan erom bekend dat ze van invloed zijn op het mentale welbevinden. En vitamine D werkt in op bepaalde stoffen in de hersenen die de stemming beïnvloeden, zoals dopamine en serotonine. Serotine maakt je lichaam aan uit aminozuren, (die weer in de eiwitten zitten die je eet). Anderen voedingsdeskundigen stellen dat ongezond eten zorgt voor meer ontstekingsstoffen in het bloed, wat de kans op depressie verhoogt.

Wat in elk geval geen kwaad kan: gezond en gevarieerd eten. Maar daarmee helpen we je van deze Blue Monday niet meteen af.

Daarom een paar tips voor een dip-dag in het algemeen:

  • Leg je focus op iets anders en doe dingen waar je blij van wordt.
  • Trakteer jezelf op smaakvol en gezond eten.
  • Neem een snippermiddag en duik de keuken in om heerlijke huisgemaakte gerechten te kokkerellen. Even lekker bezig zijn in je warme keuken vol heerlijke geuren en alles vergeten kan heilzaam zijn. https://www.vlees.nl/recept/huisgemaakte-blinde-vink/
  • Maak een wandeling. Weer of geen weer, je kunt er enorm van opfrissen.
  • Tot slot: herinner jezelf eraan dat de dip tijdelijk is. Met elke dag die verstrijkt zijn we een stap dichter bij de lente!

https://www.vlees.nl/recept/huisgemaakte-blinde-vink/

Bronnen

  • https://www.livescience.com/what-is-blue-monday
  • https://www.ggznieuws.nl/10-tips-voor-een-antidepressie-dieet/
  • https://www.nationalezorggids.nl/ggz/nieuws/41544-onderzoekers-zijn-het-over-eens-dieet-geneest-een-depressie-maar-welk-dieet.html

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}