Brendakookt.nl staat voor lekkere recepten, voor ieder wat wils. Hier vind je recepten, afgewisseld met kooktips en reviews van kookboeken, restaurants en food gerelateerde evenementen. De recepten zijn toegankelijk en variëren van een lekker soepje tot een volwaardig 3-gangen diner. Komende periode gaat Brenda aan de slag voor VLEES.NL met een aantal lekkere recepten. Ze trapt af met mini gehaktbrood van de BBQ.
Meatloaf/gehaktbrood. Wat je favoriete benaming ook is, ik ben er gek op! Helemaal lekker vind ik gehaktbrood met barbecuesaus of omwikkeld met spek. Voeg beide versies samen en je krijgt dit heerlijke gehaktbrood met spek én barbecuesaus. Ik maakte er kleine porties van en heb deze bereid op de barbecue. Resultaat? Top! Dit gehaktbrood van de barbecue zal hier thuis zeker vaker gegeten worden aankomende zomer.
Duurzaam
Steeds meer mensen vinden het belangrijk te kiezen voor vlees wat duurzaam (én biologisch) is verkregen. Ook ik vind dit belangrijk en kies daarom wanneer ik vlees eet, voor vlees van goede kwaliteit. En bij een barbecue mag een goed stuk vlees natuurlijk niet ontbreken. Alhoewel ik probeer met mate vlees te eten, kan het bij een barbecue waar grotere stukken vlees worden geserveerd, voor mij nog wel eens lastig zijn om maat te houden. Het wil nog wel eens voorkomen dat ik dan toch iets meer eet dan ik eigenlijk van plan was. Met dit mini gehaktbrood kun je gemakkelijk kleinere porties maken. Ideaal!
Mini gehaktbrood van de barbecue
Het rundergehakt dat voor dit mini gehaktbrood is gebruikt, is na het braden iets ‘droger’ dan wanneer je half-om-half gehakt zou gebruiken. Persoonlijk vind ik dit fijn omdat het vlees door toevoeging van barbecuesaus minder compact is en daardoor minder goed een geheel vormt.
De barbecuesaus, ik gebruik het liefst gerookte of smokey barbecuesaus, geeft een ontzettend lekkere draai aan het gehaktbrood. In combinatie met het spek ontstaat er een simpel, maar onweerstaanbaar stukje vlees.
Mini gehaktbrood van de BBQ
Bereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd/baktijd: 15 minuten
Aantal: 4 stuks
Ingrediënten
- 450 gram (runder)gehakt
- 1 kleine ui
- 1 teen knoflook
- Zout
- Peper
- 2 eetlepels barbecuesaus, plus extra om spek mee te bestrijken
- 1,5 eetlepel paneermeel
- 8 plakjes rauwe ontbijtspek
Bereiding:
- Snijd de ui fijn en pers de knoflook uit.
- Doe het gehakt in een kom en breng dit op smaak met zout en peper. Voeg de gesneden ui en knoflook toe, samen met de barbecuesaus en het paneermeel. Kneed dit goed door elkaar.
- Verdeel het gehakt in 4 porties en kneed hier gehaktballen van.
- Leg 2 plakjes spek over elkaar, zodat ze elkaar in het midden kruisen. Bestrijk het spek met een beetje extra barbecuesaus. Leg op de plaats waar het spek elkaar kruist een gehaktbal en druk dit iets platter. Vouw het spek om het gehakt heen zodat de bal rondom bijna helemaal bedekt is.
- Bewaar het gehaktbrood eventueel afgedekt in de koelkast tot gebruik.
- Bak het mini gehaktbrood op de barbecue of (als het regent of te koud is) in een koekenpan.
Tip: in dit geval zijn er 4 stuks gemaakt, wees vrij om het gehaktbrood groter of kleiner te maken.