Lekkeretenmetlinda.nl staat voor makkelijk, bewust en vooral lekker eten. Ze heeft als doel om het plezier in de keuken terug te brengen en te laten zien dat gezonder eten en lekker koken echt niet zo moeilijk is. Linda geeft praktische tips en haar enthousiasme zorgt ervoor dat de lezer zin krijgt om de keuken (weer) in te duiken. Komende periode gaat Linda aan de slag voor VLEES.NL met een aantal lekkere recepten. Ze trapt af met heerlijke beef teriyaki spiesjes.
Wat een genot zeg het zonnetje van de afgelopen weken. Laten we hopen dat dit een voorbode is van een heerlijke zomer. Lekker buiten eten, zodat de avond voelt als een minivakantie. Dit jaar geef ik jullie een kijkje in onze zomer maaltijden. De ene keer gooi ik een aantal ingrediënten in een maaltijd salade, de andere keer staat de barbecue aan met groente en vlees. De marinade voor het vlees maak je gemakkelijk zelf. De eerste in de rij zijn deze beef teriyaki spiesjes.
Vroeger stond barbecueën bij ons in het teken van veel vlees. Tegenwoordig draait het om een goed stuk vlees. De bbq wordt nu als buitenkeuken ingezet. In de schuur staat een complete skottelbraai met een rooster, grill, skottel en deksel. Naast barbecueën kun je er ook mee bakken, koken en roerbakken. Dit apparaat nemen wij ook altijd mee naar de camping. De komende weken kunnen jullie meer gerechten van de skottelbraai verwachten.
Laten we even terug gaan naar het recept. Een echte teriyaki saus wordt gemaakt van sojasaus, mirin (rijstwijn) en sake. De sake laat ik altijd achterwege en de rijstwijn bleek op te zijn. In plaats daarvan heb ik rijstazijn gebruikt. Een super lekkere combinatie. Onze dochter is een vlees liefhebber en heeft er enorm van genoten.
De beef teriyaki spiesjes heb ik geserveerd met noedels en wokgroente. Een eetlepel van de marinade smaakt trouwens ook te gek door de noedels. Geniet nog meer van de zomer door vaker buiten te koken.
Beef teriyaki spiesjes
4 PERSONEN
Ingredienten
- 8 – 10 tapas prikkers
- 6 eetlepels sojasaus
- 4 eetlepels rijstazijn
- 2 eetlepels bruine suiker (of honing)
- 1 teentje fijngehakte knoflook
- 1/2 theelepel vers geraspte gember (of 1 theelepel gemberpoeder)
- 400 – 500 gram biefstuk
Stappenplan beef teriyaki spiesjes:
- Leg de tapas prikkers minimaal 30 minuten in een bak water, zodat het hout niet verbrand op de barbecue.
- Meng de sojasaus, rijstazijn, bruine suiker, knoflook en gember in een pannetje. Verwarm en roer goed door elkaar, zodat het suiker oplost. Laat de saus inkoken tot een stroperige dikte. Om het proces te versnellen, kun je ook een lepeltje maizena toevoegen.
- Snijd de biefstuk in blokjes en rijg aan de spiesjes. Smeer de biefstuk in met de marinade.
- Verwarm de barbecue met de grillplaat erop. Grill de beef teriyaki spiesjes kort en blijf continue besmeren met de marinade.