Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Baconmania, ‘n enorm spektakel

12-03-2019

Daalt de vraag naar bacon? Een journalist van een Amerikaanse website met agrarisch nieuws vroeg het zich kortgeleden af. Immers, de varkensprijzen daalden. Dit lijkt echter vooral te komen door een overaanbod: de VS hielden vorig jaar meer varkens dan ooit tevoren. Hoe het zij, de consumptie van bacon is al ruim tien jaar een enorme hype in de VS. “Bacon mania” werd zelfs gebombardeerd tot een apart lemma op de Amerikaanse editie van Wikipedia. In ons land neemt de buitenhuisconsumptie van bacon nu ook toe.

Baconmania, ‘n enorm spektakel

De Amerikaanse kalender van 2019 is ondanks de dalende varkensprijs gewoon verschenen. De jaarlijkse baconkalender wel te verstaan. Want die is er echt. Het is een uitgave van Baconfreak.com, samen met Baconscouts.com de belangrijkste baconwebwinkel in de VS.
Ook de twaalfde editie van het jaarlijkse Blue Ribbon Bacon Festival, een evenement dat helemaal draait om bacon, gaat in juni gewoon door. De 8000 kaartjes waren meer dan eens in enkele minuten uitverkocht.
Nee, de baconliefde lijkt nog niet echt bekoeld. Recente cijfers spreken boekdelen. In 2014 werd in de Amerikaanse horeca 1,1 miljard keer een gerecht met bacon besteld. Hoewel de groeicijfers minder spectaculair zijn dan eerder, zijn in 2017 1,4 miljard bacon-bestellingen genoteerd.
In de UK neemt de horecaconsumptie van bacon eveneens toe. Traditioneel bewegen de eet-trends zich vanuit de VS via het Verenigd Koninkrijk naar het vasteland van Europa, en dus ook naar ons land.

Friettoppings

Van oudsher is Nederland een natie van varkensvleeseters.
Spek maakte generaties lang deel uit van ons nationale dieet. Nu eten de meesten van ons spek hooguit nog in een pannenkoek, in de erwtensoep of bij de stamppotten. Buitenshuis rukt spek, ofwel bacon, de laatste jaren weer op. De Amerikaanse fastfoodmerken serveren steeds meer burgersandwiches en ontbijtbroodjes met bacon.
In menige frituurzaak verkopen ze tegenwoordig friet met toppings die meer dan eens bacon bevatten. Over friet gesproken; het lijkt een kwestie van tijd voordat de Amerikaanse ketens in ons land friet met gesmolten kaas en stukjes bacon gaan introduceren. In snackbars worden kroketten en bitterballen met bacon verkocht. In de grote steden marcheren sandwichshops op die boterhammen verkopen met bacon, sla en tomaat. De gemakswinkels van Spar City brengen sinds kort ontbijtpannenkoeken met bacon aan de man en vrouw. Deze en andere voorbeelden duiden op een toename van de baconconsumptie.

Mania?

Dat de baconmania in ons land net zo’n spektakel wordt als in de VS, ligt niet voor de hand. Wij Nederlanders zijn nu eenmaal toch wat ingetogener met hypes. In elk geval kun je je niet voorstellen dat wij in het kader van de “baconificatie” zulke buitenissige dingen verzinnen als de Amerikanen. Dingen als: een datingapp voor baconliefhebbers (Sizzl), kippenpootjes met plakjes bacon eromheen, bacon waaraan whisky is toegevoegd, baconcocktails, baconshakes, baconzeep, lolly’s met baconsmaak, baconspray, baconnaise, baconwodka, baconijs en baconjam.
Nee, zo gek kan zelfs de meest verstokte Nederlandse bacon-adept het niet verzinnen toch? Hoewel? Enkele jaren geleden lanceerde een Amsterdams bedrijf Bacon Hagelslag. Is dat misschien dan toch een voorbode van wat ons nog te wachten staat?
Ter informatie voor mensen die niet op vlees, laat staan bacon, zitten te wachten: er is ook “bacon” verkrijgbaar gemaakt van soja.

Foto: Baconator van de Amerikaanse restaurantformule Wendy’s.

Ubel Zuiderveld
Ubel Zuiderveld

Ubel Zuiderveld is food-service-watcher; volgt al bijna 30 jaar de hypes, ontwikkelingen en trends rond eten en drinken ‘buiten-de-deur’.

Overzicht van Ubel Zuiderveld

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}