Ik schreef het eerder in een column op dit blog. Er is een heel directe link tussen muziek en de vleesindustrie. De snaren van veel instrumenten werden vroeger gemaakt van darmen uit de slachterij. Voor het bespannen van drums en banjo’s werden dierlijke huiden gebruikt. Als je er meer over wilt weten, lees dan hier mijn column “Lady Gaga en swingend jazzvlees” van ruim twee jaar geleden.
Dit keer leg ik een andere link tussen vlees en muziek. De tijd van zomerzonnige vrolijkheid rond de barbecue breekt weer aan. Op de radio hoorde ik een barbecuelied. Dat bracht mij op het idee vrolijke Nederlandstalige vleeshits op een rijtje te zetten. Onder het motto “Alle 13 Vlees!”, een variatie op de ooit razend populaire reeks verzamelalbums “Alle 13 Goed!”
Alles 13 Vlees! Hier komen ze:
De Jeugd van Tegenwoordig, Schnitzel
Nee, De Jeugd van Tegenwoordig, kortweg DJVT, mag niet ontbreken op Alle 13 Vlees! Bloem, ei, paneermeel, schnitzel, schnitzel!
Skik, Dreuge Worst
Het valt op dat veel van de vleeshits uit plattelandsregio’s komen. Zoals ook “Dreuge worst” van Daniel Lohues en Skik uit Drenthe.
Evert Baptist, La la la gehaktbal
Hij schijnt uit het Groningse dorp Vriescheloo te komen. Een simpel maar aanstekelijk en carnavalesk liedje. Meer dan een half miljoen views op You Tube.
The Opposites, Broodje Bakpao
Misschien wel de grootste vleeshit ooit? Tien jaar geleden zong half Nederland “Broodje warm vlees, broodje bakpao”. Bakpao, niet bapao.
Roy Donders & Patty Brard, Wat zijn ze lekker
Best wel dubbelzinnig, maar Brabants gezellig. Vleeshit van modestylist Roy Donders en TV-persoonlijkheid Patty Brard. Liedje uit 2017 over Brabantse worstenbroodjes, bijna een miljoen views.
Kees Diks, Het Barbecuelied
“Met zijn Barbecuelied gaat hij slagers goede tijden bezorgen.” Aldus de aanbeveling, drie jaar geleden, van dit lied van entertainer Kees Diks.
Johnny den Artiest, Dochter van de slager
Hij noemt zichzelf “de koning van het Vlaamse reggaelied”. Johnny den Artiests liedje “Dochter van de slager” kan nog best wat views gebruiken. Zonnige reggae rond de barbecue.
De Butlers, De Chinees doet veel meer met vlees
De oudste vleeshit van Nederland? In 1969 verschenen, toen de Chinees-Indische restaurants ons land veroverden. Een eigentijdse versie horen? Die is er ook, van De Zware Jongens.
Boh Foi Toch, Balkenbrij
Boh Foi Toch, beroemd in de Achterhoek en omstreken. Op de melodie van “Jambalaya” bezingt de band het streekgerecht balkenbrij, gemaakt van de overblijfselen na de varkensslacht.
André van Duin, Barbecue
Op de melodie van “Barbara Ann” van de Beach Boys bezingt André van de Duin de geneugten van de barbecue. Klein hitje in 1986.
De Aal, Een barg die hè un krul in de steert
De grote carnavalshit van 1981. “Een barg die hè un krul in de steert”. Het gaat over biggetjes en varkens. Van De Aal ofwel Bert van Aalten, de zingende tandarts uit het Gooi.
De Kleinkeinder, Lekkere Worst van de H…
Sluikreclame maken we niet. Maar iedereen weet wel over welke worst dit liedje uit 2013 gaat. De Kleinkeinder, dat was een vrolijk trio uit Den Bosch trouwens.
Gebroeders Ko, het leven is als een frikandel
Gebroeders Ko. Ze hebben ook een lied dat “Wiener Schnitzel” heet. Maar dat is een voetballied op de melodie van Queens “We Will Rock You”. Met dit frikandellenlied braken ze ooit door.
En wat het barbecueseizoen betreft: denk aan de buren, houd het geluidsniveau en de rookontwikkeling binnen de perken.
Foto: Shutterstock, bewerking UZ