Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Aftrap van de Nationale BBQ Weken 2018

23-04-2018

Bij 200 Fahrenheit in Haarlem hebben Martijn Wesselink en Frank de Bruijn de aftrap gegeven van de Nationale BBQ Weken 2018. Dat ging gepaard met het presenteren van de komende barbecuetrends. BBQ-koning Jord Althuizen vertelde over zijn nieuwste boek Smokey Goodness 3, de BBQ Awards werden uitgereikt en het speciale event magazine ‘Vuur’ werd gepresenteerd.

Blogger Noskos was erbij, voor Vlees.nl:

Het BBQ Onderzoek 2018: Man versus Vrouw

Frank de Bruijn maakte de resultaten bekend van een een onderzoek over de NL BBQ-cultuur. Zo blijken mannen het BBQ-en toch echt anders te beleven dan vrouwen. Waar mannen vaker kiezen voor een BBQ op houtskool, geven vrouwen de voorkeur aan gas of elektrisch. Of ze zien graag een (complete) buitenkeuken. De perceptie is dat dat veiliger is en makkelijker schoon te maken: ‘Laat de mannen maar met hun houtskool of briketten in de weer gaan.’ 

Bij de aanschaf van een barbecue is er ook een duidelijk verschil. Laten mannen de keuze afhangen van het formaat van de barbecue, nemen vrouwen vaker advies van vrienden, bekenden en kenners mee. Of het nu toevallig het hippere model is voor dit seizoen doet er niet zoveel toe.

Mannen beleven barbecueën intenser dan vrouwen volgens het onderzoek. Mannen zien het als een feestje, als vrijheid. Vrouwen zijn pragmatischer en blijven als het bijvoorbeeld koud is ook liever binnen.

Ook het barbecueën zelf is ongelijk verdeeld. In de helft van de gevallen barbecuet de man. Bij 30% wisselen man en vrouw elkaar af en in 14% van de gevallen staat de vrouw achter de barbecue. Mannen denken doorgaans dat ze beter kunnen barbecueën, maar misschien laten de vrouwen ze gewoon maar in de waan en zijn ze een keer extra verlost van de kookplicht.


BBQ trends 2018
Madame Charlotte (Charlotte Fielmich) is de auteur van drie barbecueboeken en ziet een aantal trends voor dit seizoen.
Barbecueën wordt duurzamer. Niet alleen bij vlees en vis ligt de nadruk op duurzame, eerlijke ingrediënten. En dieren worden meer van kop tot staart gegeten. Dit jaar vinden meer Aziatische gerechten hun weg naar de barbecue. Koreaanse, Vietnamese en Chinese gerechten komen vaker op de barbecueroosters terecht. En er verschijnen meer groenten op de grill.
We worden ons steeds meer bewust van wat we eten en dat zie je ook terug bij het barbecueën, er wordt meer gelet op E-nummers, suikers en zout.
Bij brandstof zal ook vaker gekozen worden voor houtskool en briketten geproduceerd uit hernieuwbare bronnen, denk aan kokosbriketten. Ook de aanmaakmiddelen worden beter voor het milieu, de aanmaak wokkels winnen aan populariteit.

De BBQ Awards 2018
Tijdens de opening van de barbecueweken heeft een vak- en publieksjury ook de BBQ Awards uitgereikt:
– de BBQ Award voor BBQ Blogger of the Year ging naar Roy Schalkwijk voor zijn blog BBQ Junkie.
– Dennis ‘Noskos’ van Koutrik kreeg voor zijn boek ‘Het vuur de baas’ de BBQ Book of the Year Award.
– tot BBQ’er of the Year werd bij de vrouwen gekozen: Gemma van Leuven.’
– bij de mannen ging de titel naar Ralph de Kok, (zie foto) mede bekend van het TV-programma ‘Ik BBQ voor jou‘.

Vuur
Het officiële deel van BBQ Day werd afgesloten met de presentatie van ‘Vuur’: de BBQ Glossy die je vindt bij veel barbecuedealers. Ook is er een gelijknamige website gelanceerd waar je de veel artikelen terug kunt vinden. Deze site blijft online als de Nationale BBQ Weken 2018 zijn afgelopen.

Party!
Een barbecuefeestje is natuurlijk niet compleet zonder barbecue. Buiten bekende namen uit de barbecuewereld zoals Smokey Goodness, Ralph de Kok en de mannen van Grate Goods waren er ook chefs die normaal gesproken niet de hele dag op een barbecue koken. Zo lieten Sidney Schutte van Librije’s Zusje**, Luc Kusters van Restaurant Bolenius* en Ronald Kunis van Restaurant Qunis zien dat gerechten van hoog niveau van de barbecue kunnen komen.

M/V Challenge
Eén van de onderdelen van de Nationale BBQ weken is de M/V Challenge. Kunnen vrouwen net zo goed barbecueën als mannen? Verspreid door het land wordt een serie competities georganiseerd. De challenge eindigt met een landelijke finale waaraan RTL4 in haar programma ‘ik BBQ voor jou’ uitgebreid aandacht gaat besteden. Tijdens BBQ Day kregen we een voorproefje van deze wedstrijden, een dames- en herenteam van foodbloggers namen het tegen elkaar op, de dames wonnen deze strijd. Is dit een voorbode van een kerend tij?

Stichting Nationale BBQ Weken
De Nederlandse BBQ Weken is een initiatief van een aantal barbecuepartners, verenigd in de stichting Nationale BBQ Weken. Het doel is Nederland op een toegankelijke manier kennis te laten maken met de ‘Outdoor Way of Living’. Zo worden tussen 14 april tot 31 mei diverse inspirerende activiteiten organiseert. Lijkt het je leuk om mee te doen aan de (M/V) wedstrijden? Kijk dan voor data en locaties op de site van de Nationale BBQ Weken.

Vlees.nl
Blogger Noskos schreef deze bijdrage voor Vlees.nl:
Algemene achtergrondinformatie leest u op Vlees.nl in de rubriek ‘ barbecuen’.

Noskos
Noskos

BBQ Blogger of the Year 2017, auteur van ‘Het vuur de baas’, verkozen tot BBQ Book of the Year 2018. Houdt van barbecue, chocolade, koffie, cocktails, thee, reizen, theater, (filmhuis)films, kunst, raw denim en zijn naaktkatten.

Overzicht van Noskos

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}