Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

7 redenen om vlees te eten

09-03-2020

Van verschillende kanten wordt opgeroepen om bewust te kijken naar onze vleesconsumptie. Zo ook in de Nationale Week Zonder Vlees. Hoe kan vlees onderdeel zijn van een verantwoord en gezond eetpatroon? Er zijn tal van redenen waarom we gerust kunnen genieten van vlees. We noemen er zeven:

  1. Goede vetten in vlees
    Vlees bevat vetten die een belangrijke energiebron zijn voor ons lichaam. Naast leverancier van energie zijn deze vetten ook een belangrijke bouwstof voor onze hersenen, zenuwen en hormonen. Vetten kunnen verdeeld worden in verzadigd en onverzadigd. In veel soorten vlees bestaat het vet voor circa de helft uit verzadigde en voor de andere helft uit onverzadigde vetten. Te veel verzadigde vetten eten is niet goed voor ons, maar om de juiste vetten binnen te krijgen kun je dus gerust een stukje (mager) vlees eten.
  2. Vlees helpt ook tijdens afvallen
    Tijdens het afvallen denken we al gauw dat we een lekker stukje vlees moeten laten staan, maar niks is minder waar. Vlees zit namelijk boordevol eiwitten, wat het hongergevoel kan onderdrukken. Ook de vetten in vlees, die bij punt 1 besproken zijn, kunnen voor deze onderdrukking zorgen. Daarnaast stimuleren deze vetten juist de verbranding van ons lichaamsvet, aldus Remko Kuipers, auteur van het boek Oerdieet. In combinatie met een actieve leefstijl, kun je dus gerust vlees blijven eten. 
  3. Vlees staat in de Schijf van Vijf
    Voedingscentrum adviseert om mager onbewerkt vlees dagelijks toe te voegen aan je eetpatroon. Vlees is rijk aan de vitamines B1, B6 en B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Vlees bevat van nature eiwit en vet. Er zitten geen koolhydraten in. De hoeveelheid eiwit en vet staan met elkaar in verband. Des te vetter het vlees des te lager het eiwitgehalte en andersom. Voeg dus vlees toe aan je dagelijkse eetpatroon om de Schijf van Vijf compleet te maken. 
  4. Tracking en tracing zorgt voor voedselveiligheid
    De Nederlandse vleessector heeft een bijzonder track- en tracingsysteem. Hierdoor weten we precies waar ons vlees vandaan komt, welke ingrediënten zijn gebruikt in het voer van het dier, of het dier medicijnen heeft gehad en welke dat zijn geweest. In dit artikel lees je alles over tracking en tracing. Door middel van tracking en tracing kan er kwaliteitsgarantie en voedselveiligheid worden gegarandeerd.
  5. Aandacht voor dierenwelzijn in Nederland
    Veehouders, Dierenbescherming en onderzoeksinstellingen werken samen aan diervriendelijke én rendabele stallen. De Nederlandse vleesketen loopt voor als het gaat om huisvesting met aandacht voor dierenwelzijn. Welzijn voor dieren betekent dat een dier zich in zijn omgeving prettig voelt en geen honger en pijn lijdt. De verzorging, voeding en huisvesting moeten zo goed mogelijk aansluiten bij de natuurlijke behoefte van het dier. Zo wordt er per diersoort tal van eisen gesteld om het dierenwelzijn te garanderen. Huisvesting moet bijvoorbeeld bescherming bieden tegen weersinvloeden, moet zorgen voor veiligheid en welzijn voor het dier en de verzorger en overlast naar de omgeving beperken. In de supermarkt kunnen wij daarnaast ook kiezen tussen verschillende sterren Beter Leven. Dit benadrukt dat er in Nederland aandacht wordt besteed aan dierenwelzijn. 
  6. De keuze in vlees is enorm
    Op het gebied van variatie zitten we als we naar vlees kijken goed. Zo kunnen we alleen varkensvlees al indelen in 24 categorieën, zoals spareribs, speklappen, rollade en braadworst. Naast varkensvlees is er natuurlijk ook nog rundvlees, kalfsvlees, kip, wild, lamsvlees, schapenvlees, paardenvlees en geitenvlees, wat allemaal weer onder te verdelen is in meerdere categorieën. De keuze om vlees toe te voegen aan een gevarieerd eetpatroon met veel groenten en fruit is dus enorm. 
  7. Vlees zorgt voor een écht geniet-momentje
    Een medium gebakken biefstuk, pulled pork van de barbecue of een lekkere gehaktbal in oma’s jus. Loopt het water bij jou ook al in de mond? Per persoon consumeren wij in Nederland gemiddeld zo’n 100 gram vlees per dag. De ene keer kiezen we ervoor om eenvoudig een karbonade te bakken en de andere keer nemen we uitgebreid de tijd om een stoofpotje klaar te maken. Maar wat we niet moeten vergeten, is dat vlees op welke manier dan ook zorgt voor een écht geniet-moment.

Bekijken we het vanuit evolutionair oogpunt, dan kunnen we zeggen dat het eten van vlees een essentieel onderdeel van de menselijke evolutie is geweest. Kortom, geniet van een heerlijk stuk vlees.

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}