Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

4 tips voor eiwitrijke voeding

24-01-2024

Eiwit, je kan niet zonder. Je kan eiwit – ook wel proteïne genoemd – vinden in vlees, zuivel, groente, maar ook in speciale eiwitproducten zoals eiwitpoeder of proteïnerepen. Maar omdat eiwitten van elkaar verschillen is de ene eiwitbron de andere niet. Meer eiwitten in je dagelijkse dieet kan helpen bij afvallen of opbouwen van spiermassa. We geven 4 tips voor eiwitrijke voeding. 

1. Kies voor mager vlees

Mager vlees geeft je eiwit-inname een boost. Een bijkomend voordeel is dat je zo minder calorieën eet. Mager vlees is minder vet.
Voorbeelden van mager vlees zijn wit vlees zoals kalkoen zonder vel en rood vlees zoals varkenshaas, tournedos of ossenhaas. 

2. Eet je eiwitbron als eerste

 Probeer bij je maaltijd als eerste de ingrediënten te eten met de meeste eiwitten (dit is meestal het stukje vlees(vervanger), vis of zuivel). Eiwit zorgt dat je sneller verzadigd bent door de aanmaak van het darmhormoon peptide YY en het afnemen van het hongerhormoon ghreline. Door eerst eiwitten te eten versnelt je spijsvertering na het eten en tijdens het slapen en voorkom je dat je suikerspiegel en insuline niveau te hoog stijgen na een maaltijd.

3. Eiwitrijke voeding? Voeg eiwit toe aan elke maaltijd

Door ingrediënten met een hoog proteïnegehalte toe te voegen aan elke maaltijd zit je sneller vol en behoudt je makkelijker spiermassa. Als het om eiwitten gaat, is niet alleen de totale hoeveelheid die je elke dag binnenkrijgt van belang. Het is ook belangrijk om voldoende te krijgen bij elke maaltijd. Zorg voor een eiwitrijke start van de dag. Zo zijn smoothies voorzien van allerlei vitamine door fruit, groente en sap, maar erg weinig eiwit. Kies bijvoorbeeld voor ei, yoghurt of mager vleeswaren zoals runder rookvlees als aanvulling op je ontbijt. 

4. Snack op eiwitrijke tussendoortjes

Naast de hoofdmaaltijden is het belangrijk om ook te zorgen dat je tussendoortjes eiwitrijk zijn. Kijk bijvoorbeeld eens op vleeschwaar.nl voor lekkere recepten voor tussendoor. Vlees is een kwalitatieve eiwitbron – dat wil zeggen dat het naast veel ook een hoge kwaliteit eiwit bevat. Maar er zijn uiteraard meer goede eiwitbronnen ter aanvulling. Met bijvoorbeeld deze snacks kom jij je dag energierijker door:

  • Kwark (Griekse Yoghurt of Skyr), lekkere frisse zuivel hoog in eiwit. Daarnaast makkelijk naar eigen smaak lekker te maken door wat fruit toe te voegen.
  • Ongezouten noten en zaden zoals amandelen, cashewnoten. Naast eiwitrijk ook vol aan ijzer, vitamine E en vitamine B1.
  • Eiwitrepen, een makkelijk tussendoortje barstensvol eiwit. Soms met noten, fruit en chocolade. 

Meer weten? Lees dan verder over eiwit en de eiwitbalans.

 

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}