Bij de boer

Voor het houden van varkens gelden in Nederland richtlijnen. Begin jaren 90 heeft de Nederlandse varkenshouderij als eerste ter wereld een eigen kwaliteitssysteem (IKB) ontwikkeld. Lees verder

Bij de slacht

Varkens met het juiste gewicht gaan van het varkensbedrijf naar de slachterij. Varkens gaan met groepsgenoten naar een stal waar ze tot rust kunnen komen. Lees verder

Buikspek, de drie P’s

Van de varkensbuik komt het buikspek, waarvan de speklap gesneden wordt maar het is ook de basis van de tegenwoordig erg hippe Pork Belly en klassiekers als Porchetta en Pancetta. Lees verder

Naar de winkel

Consumenten moeten blind kunnen vertrouwen op de veiligheid van varkensvlees in de winkel. Dat gaat verder dan hygiënisch werken volgens kwaliteitsrichtlijnen. Lees verder

Pulled Pork

Pulled pork is in korte tijd uit de VS overgewaaid. We kennen het in Nederland vooral voor de BBQ en andere technieken en is inmiddels verkrijgbaar van de vak-slager tot en met de buurtcafetaria. Lees verder

Recepten met varkensvlees

Bekijk alles
Tagliatelle met ham prei en camembert

Tagliatelle met ham, prei en camembert

150 g achterham (vrij dik gesneden plakken)
, snufje zout
, 1 teentje knoflook, 1 dl kookroom
, 200 g tagliatelle, 125 g camembert
, 1 theelepel kerrie
, snufje peper

Varkensgehakt met avocadosalsa

400 g varkensgehakt, 1 vleestomaat, 1 avocado (rijpe), 1 eetlepel limoensap, 2 eetlepels koriander (fijngehakt), 40 g amandelen (geschaafd), 2 eieren (L), 75 g

Varkenshaas met sinaasappel

Varkenshaas met sinaasappel

500 g varkenshaas (ca. 2 stuks), snufje peper (versgemalen), 50 g boter, snufje zout, 1 dl sinaasappelsap, 3 eetlepels marmelade (sinaasappel), 1 eetlepel honing, snufje

Lauwwarme groentesalade met plakjes varkenshaas

Lauwwarme groentesalade met plakjes varkenshaas

Varkenshaas op je salade! Mooie, goed gevulde salades zijn in de zomer heel populair. En je salade krijgt een perfecte ‘bite’, als hij gecombineerd wordt met

Filetlapjes met pepersaus

4 varkensfiletlappen (á 125 g stuk), 2 sjalotjes (fijngesnipperd), 25 g bloem, snufje zout, snufje peper (versgemalen), 1½ dl room, 2½ dl bouillon (koud), 75 g boter, 2

Doorregen rollade in rode wijnsaus

Doorregen rollade in rode wijnsaus

1 ui, 3 grote tomaten, 1 doorregen varkensrollade (van 1 kilo), 50 g boter, 1 laurierblad, 2 dl rode wijn, 1 bouillonblokje, 2 theelepels maïzena.

Provençaalse hamlappen in tomatensaus

4 hamlappen, 1 blikje tomatenpuree (á 68 g), 1 blik witte bonen (boterbonen, netto á 400 g), 1 blik tomatenblokjes (netto á 400 g), 100 g spekblokjes, 2 eetlepels bloem,

Filetlapjes met kruiden-knoflookolie

4 varkensfiletlappen, 1 eetlepel peterselie (verse, fijngehakt), ½ theelepel tijm, snufje peper, ½ theelepel rozemarijn, 2 eetlepels olijfolie, 1 teentje knoflook

Hartig gevuld brood van de barbecue

Hartig gevuld brood van de barbecue

50 g katenspek (iets dikker gesneden), 50 g salami (iets dikker gesneden), ½ doosje oesterzwammen, 1 bosuitje (fijngesneden), 1 takje tijm (vers, anders een mespuntje

Varkensoester met sjalotjes en oesterzwammen

Varkensoester met sjalotjes en oesterzwammen

4 varkensoesters (á 125 g stuk), 4 sjalotjes (fijngesnipperd), snufje peper (versgemalen), 150 g oesterzwammen, 1 eetlepel peterselie (verse, fijngehakt), snufje zout, 50