Met intelligentere verpakkingen kan de kwaliteit van versproducten zoals vlees beter in de gaten gehouden worden.
Verse voeding zoals vlees is beperkt houdbaarheid. Tijdens het bewaren in de winkel of thuis bij de consument gaat de kwaliteit van veel producten al achteruit. De houdbaarheidsdatum op de verpakking kan echter niet altijd een exacte voorspelling geven van de kwaliteit of versheid van een product. Dit komt omdat de kwaliteit (versheid) wordt beïnvloedt door natuurlijke variaties van het product, maar ook door temperaturen.
De Wageningse onderzoekster Heising heeft gekeken naar het meten van de voedselkwaliteit met intelligente verpakkingen met sensoren. Elektrodes meten de ontwikkeling van bepaalde stoffen, die volgens wiskundige modellen kunnen worden vertaald in informatie over de kwaliteit.
Zo zouden ‘intelligente’ verpakkingen waardevolle informatie kunnen leveren voor alle schakels in de keten: van de productie, het vervoer, de supermarkt tot en met de consument.
Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie leest u in ons dossier etikettering.